keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Tarja Wallius, tekstiilitaiteilija

Maalasin sekä namibialaisten että etelä-afrikkalaisten nuorten kanssa t-paitoja kankaanpainoväreillä. Kokemukseni mukaan t-paitojen kuviointi on ollut nuorille helppoa
ja hauskaa ja aina on ollut  innostunut ilmapiiri myös Suomessa.
Aloitin työskentelyn Keetmansoopissa Namibiassa työttömistä tai työttömyys uhan alla olevista nuorista koostuvan Dream Team -ryhmän kanssa. Dream Team -ryhmässä oli nuoria tanssivia tyttöjä ja poikia, jotka  kävivät työpajojemme aikanakin esiintymässä paikallisissa kouluissa. Tämän ensimmäisen ryhmän paidoissa otimme kantaa oman elämän solmukohtiin. Työskentelyn lopuksi järjestimme vauhdikkaan muotinäytöksen.               
Etelä-Afrikassa Kimberleyssä työskentelin san-nuorten kanssa. Nämä nuoret olivat jo valikoituneet ennakkoon oman san-yhteisönsä edustajiksi.
Vaikka kummassakaan ryhmässä nuoret eivät olleet maalanneet aikaisemmin, heille oli hyvin luontevaa aloittaa työskentely, kuvioida paitoja ja esittää niissä omia mielipiteitä. He myös pohtivat ja ottivat kantaa asioihin, joista olisi hyötyä heidän koko yhteisölleen.                               
Seuraavana vuonna 2014 työskentelin Kapkaupungissa yliopistossa (Cape Peninsula University of Technology) Surface Design -opiskelijoiden kanssa. Heille värien ja muiden materiaalien käyttö oli jo tuttua opiskelun ajalta. T-paitatyöpajassa nuoret ottivat kantaa edellisen päivän työpajoissa nousseisiin pääasiassa omiin ajankohtaisiin ongelmiin.
Tuloksena kaikista pitämistäni työpajoista syntyi kymmenittäin värikkäitä t-paitoja, joissa kaikissa oli joku tärkeä sanoma. 
Työpajojen tunnelma oli mieleenpainuvan iloinen, aktiivinen, keskittynyt, innostunut ja pohtiva. Nuoret olivat myös yllättävän avoimia ja vaikeistakin asioista kertominen oli heille hämmästyttävän helppoa.                                                                                                                            
Aikaisemmin minulla oli kokemusta pelkästään suomalaisten kanssa työskentelystä t-paitojen kanssa. Opin matkallani, että  arkisen, tutun, helposti lähestyttävän t-paidan avulla voi käsitellä vakaviakin asioita riippumatta siitä, missä päin maailmaa on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti