keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Piia Rytilahti, Muotoilun tutkija

Oman elämän hallitseminen on ihmisen perusoikeuksista tärkeimpiä, mutta sen taitamiseen tarvitaan välineitä mutkikkaassa maailmassa. Maailman kohtaamiseksi tarvitsemme taitoja uskaltamiseen ja oman elämän voimaannuttamiseen, jotta inhimillinen energia ei valu hukkaan.
Nuorille oma energia, voima, uskallus ja valta omasta elämästä konkretisoitui My Dream World –projektin yhteisöllisissä työpajoissa, joissa nuoret jakoivat keskenään omat tulevaisuuden unelmansa, ja joissa heitä autettiin konkretisoimaan unelmansa draaman ja muotoilun keinoin tulevaisuuden tavoitteiksi, Sankarin matkaksi (Hero’s Journey). Opiskelijat työskentelivät sankarin matkansa parissa viikon ajan, jakoivat omakohtaisia kokemuksia ja nykyhetkessä itselleen tärkeitä realiteetteja. Niistä suurin osa oli ryhmälle yhteisiä, samassa arjessa, elämän vaiheessa ja opinnoissa tutuksi tulleita käytänteitä ja asioita, jotka työpajojen avulla koottiin yhteisöllisyyttä vahvistavaksi kollektiiviseksi ymmärrykseksi. Sankarin matkalla esille tulleet ajatukset konkretisoituivat kolmiulotteiseksi muodoksi Voimaannuttava vaate, Empowering Garment -työpajassa. Sankarin matkan varrella sanallisesti hahmotetun ja draaman keinoin esitetyn materiaalin muotoon pukeminen Sankarin vaatteeksi auttoi nuoria konkreettisesti näkemään itsensä tulevaisuudessa yksilöinä, mutta myös osana laajaa, globaalia tulevaisuutta.

Asujen pääasiallisesti ollessa nuorten elämän voiman ilmentymiä väreiltään, muodoiltaan ja tarinoiltaan, myös ikävät omakohtaiset epäonnistumiset ja pelot saivat nyt ulkoisen muodon ja hahmon sekä värin ja pinnan, minkä ansiosta niille saattoi helposti osoittaa oman paikkansa ja aikansa työpajojen sarjakuvissa, T-paidoissa tai sankarihahmon vaatteissa. Konkretisoituneet pelot oli nyt helpompi kohdata ja käsitellä.  Erityisen mieleenpainuva oli tapa, jolla nuori San-nainen otti rohkeasti Sankarivaatteen välineeksi käsitellä omassa elämässään juuri tapahtunutta tragediaa itselleen läheisen nuoren naisen väkivaltaisesta kuolemasta: Viimeistelty käden jälki koristelluissa ompeleissa, iloiset värit ja kädet vapauttava puvun leikkaus kertoivat työpajan voimaannuttavasta vaikutuksesta: ”Just to show how wonderful we women are.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti