keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Projektin työpajat


1)   Keetmanshoop Youth Centre 17.-20.6.2013: Ombetja Yehinga Organisation. Työpajassa toteutettiin palvelumuotoilun työskentelyä usean eri työkalun ja materiaalin työstämisen avulla: paperikaupunki työpaja, valokuvauksen työpaja, tekstiilin ja vaatetuksen työpaja sekä t-paita työpaja. Osana työpajaa kehitettiin valokuva- ja videoluotaimia. Työskentelyn avulla kehitettiin työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla on mahdollista osallistaa nuoria ja erilaisia kansalaisjärjestötoimijoita palveluiden kehittämiseen.
Tuloksena syntyi nuorten kehittämä palvelukonsepti liittyen kestävän kehityksen ja siistimmän asuinympäristön tematiikkaan, lyhyitä näyteltyjä tarinoita nuoria koskevista yhteiskunnallista ongelmista ja niihin liittyviä tekstiilejä, t-paitoja, joihin nuoret tiivistivät heille tärkeän päälauseen statementinja vaatteita palvelukonseptia kuvittavaan tarinaan. Tuloksena osallistujat oppivat monipuolisesti uusia taitoja: tekstiilitekniikat, ompelu ja valokuvaus.

2)   Windhoek Cota Katutura Campus 25.6.2013: College of the Arts Namibia järjestäjinä Frauke Stegmann ja Niina Turtola, 22 nuorta, Penduka naisjärjestöstä Olivia Kanime ja Anna Sheehama ja Namibia yliopiston ja Pambili Young Designers yhdistyksen edustaja Marie Caley. Yhteistyökumppanien edustajien kautta menetelmäosaaminen siirtyy organisaation voimavaraksi.
Työpaja oli kaksivaiheinen. COTAn nuoret olivat valmistelleet ennakkotyönä intervention, jossa käsiteltiin suomalais-namibialaista kulttuuriyhteistyötä. Interventio sisälsi nuorten valmistaman langoista punotun tekstiiliteoksen sekä nuorten valmistamia graafisia julisteita.
Työpajassa toteutettiin paperikaupunki-työkalu, suomalais-namibialaisen kulttuuriyhteistyön ja projektinhallinnan kehittämisen aivoriihi sekä näytettiin visuaalista materiaalia Lost in Katutura projektista vuosilta 2010-2011. Työpajassa käytiin läpi nuorten valmisteleman intervention sisältöä ja teemoja Suomeen ja suomalaisuuteen liittyen. Työskentelyn avulla kehitettiin työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla on mahdollista osallistaa nuoria ja erilaisia kansalaisjärjestötoimijoita palveluiden kehittämiseen.
Tuloksena syntyi kooste suomalais-namibialaiseen kulttuuriyhteistyöhön ja projektinhallintaan liittyvistä teemoista, joita hyödynnetään yhteisissä projekteissa.

3)   Kimberley Footprint of the San Centre 1.-4.7.2013: South African San Institute ja Cape Peninsula University of Technology, South Africa järjestäjänä Meryl-Joe Schippers ja Grace Humbries, 22 san nuorta, SASI järjestön edustaja Hennie Swart ja Kevin Daniels Kruger sekä Cape Peninsula University of Technologyn edustaja Vikki du Preez. Yhteistyökumppanien edustajien kautta menetelmäosaaminen siirtyy organisaation voimavaraksi.
Työpajassa toteutettiin palvelumuotoilun työskentelyä usean eri työkalun ja materiaalin työstämisen avulla: paperikaupunki työpaja, valokuvauksen työpaja, tekstiilin ja vaatetuksen työpaja, oman elämän elokuva työpaja sekä t-paita työpaja. Osana työpajaa kehitettiin valokuva- ja videoluotaimia. Työskentelyn avulla kehitettiin työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla on mahdollista osallistaa nuoria ja erilaisia kansalaisjärjestötoimijoita palveluiden kehittämiseen.
Tuloksena syntyi nuorten kehittämä palvelukonsepti liittyen teiniraskauksien ehkäisemiseen, tekstiilejä ja t-paitoja liittyen nuorten elämää ja urapolkua hidastaviin ongelmiin ja niiden ratkaisuun, oman elämän elokuvapajassa syntyi ratkaisuja  ja strategioita nuorten  uratavoitteihin ja yhteiskunnallisiin haaveisiin esim. muiden sanien osallistaminen, kielen pelastaminen, yliopistoon pääseminen, oman yliopiston perustaminen, oman teatterin perustaminen ja niiden toteuttamiseen. Tämän lisäksi haettiin ratkaisuja selviämiseen haastavassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Tuloksena osallistujat oppivat monipuolisesti uusia taitoja: tekstiilitekniikat, video- ja valokuvaus.

4)   Työpajat, näyttely ja round table osana Open Design Week -tapahtumaa 13-23.8.2014 Kapkaupungin  vanhalla kaupungintalolla (the City Hall, Attic) ja   Cape Peninsula University of Technologyn IT ja muotoiluosastolla Etelä-Afrikassa järjestäjinä Vikki Du Preez (Cape Peninsula University of Technology), Sune Stansseen (Open Design week) ja Hennie Swart (South African San Institute). Projekti oli osa Cape Town World Design Capital 2014 -vuoden virallista ohjelmaa. Projektiin osallistui 11 nuorta Cape Peninsula University of Technologystä ja 2 nuorta South African San Institutesta. Projektiin osallitui näiden lisäksi Open Design viikon yleisö, joille oli tapahtumiin avoin pääsy. Sankarin matka, vaatetus -ja tekstiilityöpajat toteutettiin 11.-15.8.2014. Työpajassa toteutettiin palvelumuotoilun työskentelyä usean eri työkalun ja materiaalin työstämisen avulla: tekstiilin ja vaatetuksen työpaja, sankarin matka työpaja sekä t-paita työpaja. Round Table Discussion: How social design and service design can have impact on public service production? Round table järjestettiin 20.8.2014. Työpajaan osallituneet nuoret järjestivät flash mob yhteisötaiteen teoksen 15.8.2014 Kapkaupungin kapungintalolla. Tällä pyrittiin ottamaan kantaan nuorten voimautumiseen. 
Työskentelyn avulla kehitettiin työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla on mahdollista osallistaa nuoria ja erilaisia kansalaisjärjestötoimijoita palveluiden kehittämiseen sekä rakentaamaan palveluiden prototyyppejä muotoilun menetelmien avulla. Tuloksena syntyi nuorten kehittämät palvelukonseptit liittyen oman urapolun kehittämiseen sekä muotoilutyössä tarvittavien materiaalien alihankintaan. Tuloksena osallistujat oppivat monipuolisesti uusia taitoja: tekstiilitekniikat ja palvelumuotoilumenetelmät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti