keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Reetta Kerola, Palvelumuotoilija

Pidin Paperikaupunki –työkalun avulla työpajoja 2013 Namibiassa ja Etelä-Arfikassa. Osallistujina oli muun muassa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, sekä taideopiskelijoita. Tavoitteena oli auttaa nuoria löytämään ratkaisuja omassa elinympäristössään eteenpäin pääsemiseksi ja mahdollisuuksien löytämiseksi.
Paperikaupunki on oivallinen keino saada osallistujia mukaan avarakatseiseen ideointiin pienryhmissä. Sen avulla ideat päästään havainnollistamaan. Se auttaa yhteisen näkemyksen rakentamista sekä ymmärtämään muiden tunteita ja valintoja. Havainnollinen tapa työstää ideoita poistaa esteitä kommunikoinnin tieltä ja auttaa löytämään uusia mahdollisuuksia.

Keetmansoopissa ja Kimberleyssä pidetyissä työpajoissa osallistujat kirjoittivat itsestään kirjeen, jossa he kertoivat elämästään, ongelmistaan ja haaveistaan. Kirjeet purettiin ja niiden pohjalta ideoitiin pienryhmissä draamallisella bodystorming –menetelmällä keinoja kehittyä ja päästä omassa elinympäristössä eteenpäin. Syntyneet ideat visualisoitiin Paperikaupungin avulla. Näin kaikkien ryhmän jäsenten näkemykset saatiin konkretisoitua.
Windhookissa Namibiassa pidetyssä Paperikaupunki -työpajassa taideopiskelijat ideoivat unelmallista Namibian ja Suomen välisestä yhteistyökumppanuudesta. Yhtenä tuloksena syntyi muun muassa idea poikkitieteellisestä käyttäjälähtöisyyteen pyrkivästä koelaboratoriosta.
Työpajojen osallistujat pitivät Paperikaupungin avulla työskentelyä erittäin antoisana ja hyödyllisenä. Myös ujommat osallistujat saavat tuotua ideansa esiin. Oma havaintoni työpajoista oli se, miten hyvin Paperikaupunkia voidaan soveltaa yhteisöllisen ideoinnin inspiraationa osallistujien lähtökohdista ja kulttuurista riippumatta.


1 kommentti:

  1. Hienoa Reetta!

    Paperikaupunkisi myötä rohkaiset samalla myös muita palvelumuotoilijoita tekemään työkaluja tarpeeseen. Hieno juttu!

    VastaaPoista