keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Taina Kontio, Mediataiteilija

Mediatyöpajassa työskentelimme nuorten kanssa tarinoiden juonirakenteeseen perustuvan Sankarin matka-työkalun avulla.
Yhdessä käsikirjoittamalla kävimme läpi neljä näytöstä jokaisen nuoren omaa tarinaa tästä päivästä tulevaisuuteen, vuoteen 2016. Piirsimme Platfonteinin kirkon pihalle hiekkaan suuren ympyrän, joka jaettiin neljään osaan, jokainen osa oli näytös ja yksi vuosi elämää eteenpäin. Aamujen kylmyydessä ja päivien helteessä käsikirjoitimme ja näyttelimme parin pävän aikana kuvitteelliset neljä vuotta jokaisen omaa sankarin elämää.
Glorian haave oli perustaa yliopisto melkein kadonneelle kielelle, jonka vain hänen isoäitinsä enää hallitsi, Chakwanga halusi palomieheksi, Harold näyttelijäksi ja Tommy laulajaksi jne. Nuoret määrittelivät ensin unelmansa, sitten sen tiellä olevia esteitä, tarvittavia auttajia, mentoreita, varjoja, huijareita ja muita hahmoja omaan seikkailuunsa. Jokainen näytös, voittoineen ja kompastuskivineen improvisoitiin ja koettiin yhdessä. Lisäohjeita matkaansa nuoret hakivat jututtamalla "omaa vanhaa viisaasta" etupihan Akaasiapuun alla. Nuoret istuivat hetkeksi juttelemaan itsensä kanssa. Tämä toinen versio itsestä oli vanha ja viisas 80 vuotias minä, joka lempeillä sanoillaan rohkaisi eteenpäin.
Sankarin matkan voimauttava ja kehollinen kokemus toi nuoret lopulta viimeiseen näytökseen ja vuoteen 2016, jossa kaikki unelmat olivat toteutuneet.

San nuorten sankarimatkailusta editoitu videoteos o
n Hero's of Kimberley.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti